Законопроект 5572 став Законом: наслідки для УЛАСП

Зараз багато розмов про набрання чинності Законом 5572. Хтось радіє, хтось сумує. Але давайте все ж таки фахово розберемось, які саме наслідки він несе для УЛАСП

Законопроект стосується сфер, визначених абзацами четвертим і п’ятим частини п’ятої статті 12 Закону України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав». Це сфери використання авторських прав:
1) публічне виконання музичних недраматичних творів з текстом і без тексту, включно з тими творами, що включені до складу аудіовізуальних творів;
2) публічне сповіщення музичних недраматичних творів з текстом і без тексту, включно з тими творами, що включені до складу аудіовізуальних творів, крім кабельної ретрансляції.
На діяльності ГС УЛАСП цей законопроект взагалі не відіб’ється, оскільки ГС УЛАСП є акредитованим в іншій сфері, – «право на справедливу винагороду, спільну для виконавців та виробників фонограм (відеограм), за публічне виконання фонограм і зафіксованих у них виконань чи публічну демонстрацію відеограм і зафіксованих у них виконань, опублікованих для використання з комерційною метою» (абз. 5 частини 5 ст. 12 Закону), це суміжні, а не авторські права.
Таким чином, особливих наслідків для УЛАСП Законопроект 5572 (який вже став Законом) не несе.